ADVERTISEMENT
Press release content from Business Wire. The AP news staff was not involved in its creation.
Related topics
PRESS RELEASE: Paid content from Business Wire
Press release content from Business Wire. The AP news staff was not involved in its creation.

MOF Sorbent on a Roll – een schaalbare oplossing voor koolstofafvang op gigatonschaal

December 17, 2021 GMT
Metal-organic frameworks (MOF) for CO2 capture. (Graphic: Business Wire)
Metal-organic frameworks (MOF) for CO2 capture. (Graphic: Business Wire)
Metal-organic frameworks (MOF) for CO2 capture. (Graphic: Business Wire)

VANCOUVER, British Columbia--(BUSINESS WIRE)--dec 16, 2021--

Svante Inc. kondigde vandaag de succesvolle opschaling aan van een nieuw sorptiemateriaal dat wordt gebruikt in koolstofafvangprocessen. Dit sorptiemiddel kan tot 95% koolstofdioxide (CO 2 ) opvangen dat wordt uitgestoten door industriële bronnen, zoals cement- en blauwe waterstoffabrieken, met behulp van snelle vaste adsorptie en stoom op lage temperatuur.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20211216006033/nl/

Metal-organic frameworks (MOF) for CO2 capture. (Graphic: Business Wire)

ADVERTISEMENT

Door de structuur van het MOF-nanomateriaal te ontwerpen, hebben Svante’s team van wetenschappers, samen met professor George Shimizu van de universiteit van Calgary en zijn team van docenten en studenten, vier (4) jaar samengewerkt om dit nieuwe sorptiemateriaal dat fungeert als een spons voor het adsorberen van CO 2 te ontwikkelen en op te schalen. De resultaten van het onderzoek werden geaccepteerd om vandaag te worden gepubliceerd in het internationale peer-reviewed tijdschrift Science. Deze resultaten demonstreerden de zeer speciale eigenschappen van dit sorptiemiddel samen met zijn weerstand tegen oxidatie en waterdamp, waardoor CO 2 tegen lage kosten kon worden afgevangen met behulp van het gepatenteerde gestructureerde adsorptiefilter van Svante.

ADVERTISEMENT

Vaste sorptiemiddelen zijn een stapsgewijze verandering voor het afvangen van koolstof, maar de uitdaging is om alle wenselijke commercieel levensvatbare kenmerken samen te voegen tot een robuust framemateriaal met lage productiekosten. Calgary Framework 20 (CALF-20) is een metaal-organisch raamwerk dat deze uitdaging aangaat en CO 2 opvangt met een hoge capaciteit en selectiviteit boven water. “Voor hoogwaardige CO 2 -opvang en -verwijdering was stoomstrippen - waarbij direct-contactstoom wordt gebruikt om CO 2 uit het sorptiemiddel te spoelen - een soort heilige graal in het veld. Het wordt gezien als de meest effectieve manier om het te doen,” aldus Claude Letourneau, President & CEO van Svante Inc. “Dit MOF-materiaal, gecombineerd met ons eigen gestructureerde adsorptiefilter, is een doorbraak. We hebben de technologie om de kapitaalkosten van CO 2 -afvang te verlagen. Nu moeten we deze technologie opschalen en commercialiseren om een levensvatbare marktplaats voor CO 2 te creëren”.

Svante heeft, in samenwerking met BASF, het CALF-20 MOF-sorptiemiddel met succes opgeschaald van laboratorium- naar industriële grootte door een eenvoudig proces op lage temperatuur te gebruiken in overeenstemming met de principes van groene chemie. Schaalbaarheid en lage kosten van vast sorptiemiddel zijn absoluut noodzakelijk aangezien de hoeveelheid sorptiemiddel die nodig is voor een typische cementrookgas-koolstofafvanginstallatie in het bereik van 200 ton ligt. Bovendien moeten er tot 2040 meer dan tweeduizend CO2-afvanginstallaties of het equivalent daarvan worden ingezet om de komende 20 jaar twee CO2 2 -afvanginstallaties van wereldklasse per week in gebruik te nemen. Tot nu toe was grootschalige productie van MOF-materialen tegen lage kosten een barrière voor de gasscheidingsindustrie.

Naast het opschalen van het MOF (CALF-20)-fabricageproces, heeft Svante een hoog volume en goedkoop roll-to-roll proces ontwikkeld voor het coaten van het sorptiemiddel op een plaatlaminaat genaamd ‘Sorbent on a Roll’. Dit laminaat wordt vervolgens gestapeld in een hoogwaardig filter met een lagedrukval en een hoge CO 2 -capaciteit.

Over Svante

Svante biedt bedrijven in emissie-intensieve industrieën een haalbare manier om grootschalige CO 2 -emissies van bestaande infrastructuur af te vangen, hetzij voor veilige opslag, hetzij voor verder industrieel gebruik in een gesloten kringloop. Met de mogelijkheid om CO 2 rechtstreeks uit industriële bronnen af te vangen tegen minder dan de helft van de kapitaalkosten van bestaande oplossingen, maakt Svante het afvangen van koolstof op industriële schaal werkelijkheid. De technologie van Svante wordt momenteel op proeffabriekschaal in het veld ingezet door marktleiders in de energie- en cementproductiesector. Het CO 2 MENT Pilot Plant Project – een samenwerking tussen Lafarge (Holcim) en TotalEnergies. – exploiteert een fabriek van 1 ton per dag (TPD) in Richmond, British Columbia, Canada die afgevangen CO 2 opnieuw in beton zal injecteren, terwijl de bouw en inbedrijfstelling van een 30 TPD-demonstratiefabriek in 2019 werd voltooid in een industriële faciliteit in Lloydminster, Saskatchewan, Canada. Een 25 TPD-demonstratiefabriek wordt momenteel ontworpen en gebouwd bij Chevron U.S.A. gelegen nabij Bakersfield, Californië. Daarnaast lopen er verschillende haalbaarheidsstudies voor koolstofafvangprojecten op commerciële schaal, variërend van 500 tot 4.500 TPD in Noord-Amerika en Europa.

Svante Inc. heeft Kiewit Engineering Group Inc. geselecteerd voor het leveren van engineering-, inkoop- en constructiediensten (EPC) voor twee door het Amerikaanse ministerie van Energie gefinancierde koolstofafvangprojecten. Op 1 september 2020 heeft het National Energy Laboratory Technology (DOE-NETL) van het Amerikaanse ministerie van Energie via Electricore $ 1.500.000 aan federale financiering toegekend voor de ontwikkeling met gedeelde kosten ter ondersteuning van de initiële technische analyse en vooruitgang van het commerciële LH CO 2 MENT Colorado-project, het eerste in zijn soort, van maximaal 1,5 miljoen ton CO 2 per jaar; en $ 13.000.000 aan federale financiering voor de ontwikkeling met gedeelde kosten ter ondersteuning van het ontwerp, de bouw en de exploitatie van een tweede koolstofafvanginstallatie op technische schaal, de tweede in zijn soort, op het Kern River-olieveld van Chevron in de San Joaquin Valley, Californië. Beide Amerikaanse DOE-NETL-projecten gebruiken het nieuwe CALF-20 MOF-sorptiemateriaal.

Svante heeft sinds de oprichting in 2007 meer dan USD 195 miljoen aan investeringen aangetrokken, inclusief de recente investering van USD 25 miljoen van het Strategic Innovation Fund van de regering van Canada. Svante bouwt een schaalbare toeleveringsketen voor actieve opvangmaterialen om een breed aanbod van oplossingen voor het opvangen en verwijderen van koolstof op gigaton-schaal aan te pakken. De Raad van Bestuur van Svante bestaat uit Nobelprijswinnaar en voormalig minister van Energie van de VS, Steven Chu, en voorzitter Steven Berkenfeld, voormalig hoofd van Industrial & Cleantech Practice bij Barclays Capital. Klik hier voor meer informatie over de technologie van Svante of bezoek de website van Svante www.svanteinc.com, LinkedIn of Twitter (@svantesolutions).

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Bekijk het oorspronkelijke bericht op businesswire.com:https://www.businesswire.com/news/home/20211216006033/nl/

CONTACT: Contactpersoon bij Svante

Julia McKenna(media)

jmckenna@svanteinc.com

+ 1 (778) 985 5722

KEYWORD: EUROPE UNITED STATES NORTH AMERICA CANADA

INDUSTRY KEYWORD: SCIENCE OTHER SCIENCE RESEARCH ENVIRONMENT ALTERNATIVE ENERGY ENERGY ENGINEERING MANUFACTURING

SOURCE: Svante Inc.

Copyright Business Wire 2021.

PUB: 12/16/2021 11:10 PM/DISC: 12/16/2021 11:11 PM

http://www.businesswire.com/news/home/20211216006033/nl